Svinkul...

...att äntligen få fälla mitt första vildsvin!

Som många redan vet så har jag dom senaste månaderna tillbringat en stor del av min vakna tid i ett jakt-torn eller en jakt-koja spanandes efter svin. Och min envishet lönade sig till slut. En galt på ca 85 kg blev det som "premiär-gris".
Den blev dock inte skjuten på Heby. Jag hade turen att bli inbjuden av min snälla granne till hans mark.
Jag satt fyra kvällar, och hade vildsvin framme hos mig tre av dom kvällarna.
Grannen hade gjort ett riktigt bra jobb med att mata in dom.
Första kvällen jag satt var det inga framme. Andra kvällen så hade jag ett gäng grisar framme, men då var det för mörkt för se vad det var för några. Tredje kvällen så hade jag (vad jag tror var) samma galt som jag sköt den fjärde kvällen.


image29
Kojan som jag sköt galten ifrån.

När klockan började närma sig halv ett på natten bestämde jag mig för att göra patron ur och gå mot bilen. Det skulle bara dröja några minuter innan det skulle vara för mörkt för att se tillräckligt bra.
 Då plötsligt stod han där framme vid åteln. Så det va bara att sätta sig igen och vänta in ett bra läge.
I början var han ganska orolig och ville inte gärna stå stilla. Det blev några vändor fram och tillbaka in i skogen innan han till slut hittade en stor formfranska som han började kalasa på. Med en perfekt bredsida mot mig.
Oj oj. Nu va pulsen hög.
Jag va lite orolig hurvida min 6,5x55 skulle räcka till mot ett stort svin. Man har ju hört att dom ska vara ganska svårskjutna.

Den räckte till den här kvällen i alla fall. Galten slog i backen och reste sig inte något mer.

image30image31

image32
Skapligt stolt jägare!

image33
Det va inte så lätt som jag trodde att få betarna att lossna. Halv ett på söndagsnatten fick jag till slut bort den sista. Efter väldigt mycket svärande och slitande. Jaja, man lär sig något nytt varje dag. 
16,5 cm mätte jag den största beten till. Tack för hjälpen Mats!


RSS 2.0