Två vilt som det skrivs och debatteras mycket om just nu.


Det är roligt att jaga!


Lyckad kväll, igen!

Jäklar vilket flyt man är i för tillfället. I söndags blev det som sagt en galt på ca 80 kg, och ikväll blev det också spännande. Vid halv tolv tiden kom det ett gäng grisar dit jag satt. Stor sugga med tre fjolingar och 5-6 randiga. Satt i tjugo minuter och försökte få ett bra läge och det hela slutade med att skottet gick, och alla grisar försvann. Alla utom en.

Flyt just nu

Kaffet håller på att rinna ner i termosen, och hunden har fått sitt, ett grisöra och en rejäl promenad.

Vinden är helt rätt, syd-sydväslig. Och en halvmulen himmel. Perfekta förhållanden för några timmar i "griskojan ".
Frågan är om jag har någon jaktlycka kvar i bagaget. Blev en 8o kilos galt i söndags och 2-3 veckor tidigare en lite större på ganska exakt 100 kilo. Vi får helt enkelt se vad kvällen har att erbjuda. Annat än mygg då alltså...
 Myggor (Nematocera) är en underordning i ordningen tvåvingar av insekterna. Myggor kan även kallas moskiter.

Det finns cirka 33 000 arter av myggor. Dessa insekter är kända för att suga blod från andra djur. För att lokalisera djur att suga blod från kan myggor känna av koldioxid i luften med håren på sina antenner. Ju mindre djur myggan letar efter, desto fler hår har dess antenner.

Endast honmyggorna biter och dricker blod, medan hanmyggorna lever på växtsafter. Honmyggorna behöver blodet för att kunna lägga ägg. Äggen läggs på vattenytan. Stickmyggornas larver lever i vatten och livnär sig på små vattenlevande organismer. Larverna är röda och utgör föda för många fiskar. De hänger med huvudet nedåt och andas genom ett andningsrör som sticker upp genom vattenytan. Vid fara simmar larven ned till botten och gömmer sig där tills faran är över eller tills luften tar slut och den måste upp till ytan och andas igen.

Mygglarver förpuppas precis som fjärilar och efter förpuppningen lämnar myggan vattenlivet för ett liv i luften.

De myggor som kommer först på sommaren har övervintrat som fullbildade myggor, kanske inomhus eller i ladugårdar. Förökningstakten på myggor är hög och de hinner igenom tre till fyra generationer på en sommar.

Av de cirka 2250 myggarter som finns i Sverige är endast ett trettiotal blodsugare.

Myggor anses ofta vara skadedjur då de sprider sjukdomar. I Sverige finns dock inga kända sådana sjukdomar.


Källa: Wikipedia

Mera träning

Blev lite pangande idag med. Jag och Per åkte först till Trosa och sköt sportingstig. Per spöade mig med 15-14.
Efter det blev det "Flaggskjutning" på hemmaplan. Där fick jag revansch på Per.David "Longshoot" Björkman på helspänn


Flaggskjutning ÖSJSK


Försäsongsträning med gubbarna

  

  
Klicka på bilderna så blir dom större


Skjutsimulatorn ST-2 är en simulator för hagel- och kulskytte som registrerar det kompletta skjutförloppet. Med simulatorn är det möjligt att efter ett skott i detalj studera skjutteknik och träffläge, vilket ger helt nya möjligheter att snabbt korrigera eventuella fel och förbättra  tekniken. Sportskyttar och jägare kan träna effektivt och oberoende av årstid och väder. Jägareexamenselever kan lära sig grunderna i simulatorn innan de börjar lossa skott på skjutbanan.
Källa: www.marksman.se

 

 


Bloggar om Jakt

En jakt och friluftsintresserad sjuksköterskas vardag

Magnus Skoglunds Jaktblogg

Jakt, mat och annat viktigt.. 

Fredriks Jakt & Fiskeblogg 

Jägarliv 

Jaktarbloggen 

Vegards Jaktblogg 

Jaktsjälar 

Fredriks Jaktblogg  

Dreverjägarns hemsida  

Jaktidiot  

Kvistabon`s Jakt 

Sofhi.blogg.se 

En äventyrare 

Kanonmat  

Hylsor och Hundar¨

Jakt, hundar, viltet och naturen 

Ferms grabbar 

Jakttider 

Fyra råbockar och en hare 

Leipipirs Blogg  

EMMA En dela av den vilda naturen  

Stefans Jaktblogg   

Caper Cailies Mini  

Jägarn från Skaraborg  

Isac`s Jaktblogg  

En spanieljägares verklighet 


Borta med vinden

Hade bestämt mig för att på söndagkvällen skulle det skjutas en gris (hos Stor-Leffe) om jag så skulle behöva sitta halva natten.
Blev en fin kväll med både grävling, räv och älg inom hagelhåll. Älgen hade jag på fyra meter när den va som närmst. En grann fjoling.
Till slut kom det grisar i alla fall, fick det till  att vara två stora suggor, fem-sex fjolingar och ett gäng små randiga. En härlig syn! Tyvärr så låg all mat på samma ställe under en pall, så det blev ju så att alla grisarna ställde sig i en stor klump och började smaska. Efter en stund så började dom knalla runt lite mera och jag hade väl nåt läge på en fjoling en stund men valde att avvakta.
Då hände det som INTE får hända. Kände en liten vindpust i nacken, storsuggan blåste till reträtt och simsalabim. Borta! Det är imponerande att se vilken ordning hon har på sin grupp, storsuggan.
Jag satt kvar någon timme efter det, sen fick jag nog.
Nu får det nog vara ledigt från grisvak ett tag framöver tror jag. Eller iaf fram till torsdag kväll. Får se hur vädret blir.

RSS 2.0